Najnoviji naslovi

Najčitanije ovog meseca


Na Univerzitetu u gradu Vircburgu na Institutu za kognitivnu nauku i neurologiju „Maks Plank“ naučnici su izveli nekoliko ekspirmenata da bi dokazali i naravno pokazali kako kretanje kazaljki na satu utiče na ponašanje ljudi u svakodnevnici tj u životu.Neobični ekspiriment se sastojao u tome da su ispitanicima ponudjene

razne vrste bombona tako su im date bombone s ukusom jabuke, limuna i trešnje, neke standardne pa sve do neuobičajenih,sa ukusom lubenice, papaje ili čak kokica.

Da bi mogli da znaju o kojim se ukusima radi,doborvoljci u ovom ekspirimentu su morali prvo da okrenu tanjir u levu ili u desnu stranu,zavisno od toga u kojoj su se grupi nalazili.
Naučnici su tako došli do zanimljivog i neobičnog otkrića, da oni koji su okretali tanjir u smeru kretanja kazaljke na satu češće birali neuobičajene,novije ukuse bombona,dok su ispitanici koji su tanjir okretali u suprotnom smeru kretanja kazaljki sata birali one proverene,već poznate ukuse.

Zaključak iz ovog zanimljivog ekspirimenta je bio:Okretanje u desnu stranu podstiče otvorenost prema novom,dok nas okretanje u levu stranu asocira na ono što nam je poznato i što nam pruža osećanje sigurnosti.
Podsvesno povezivanje kretanja kazaljke na satu sa spremnošću da se proba nešto novo automatski i bez znanja ispitanika uticalo je na njihovu odluku.


U drugoj seriji eksprimenata ispitanici su dobili zadatak da okreću polugu i da zatim opišu svoja interesovanja i poglede na svet:da li su otvoreni prema svemu što je novo,tolerantni i kreativni,ili se radije drže tradicionalnih i konzervativnih vrednosti.

Pokazalo se da okretanje poluge u smeru kretanja hoda kazaljki na satu doprinosi da budemo otvoreniji i kreativniji,i da veoma brzo može da promeni svestan stav čoveka i njegovo mišljenje o sebi.
Rezultati ovog naučnog ekspirimenta su bili zanimljivi i za istraživanje tržišta.Rotaciona vrata u robnim kućama uglavnom se okreću u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, zbog čega se potrošači ponašaju konzervativno, tvrde psiholozi.

Promena smera mogla bi da podstakne njihovu radoznalost i navede ih da kupuju nove proizvode.“ U prilog ovoj teoriji govori i činjenica se točkovi sreće i rulet u kockarnicama uvek okreću u smeru kretanja kazaljke na satu,zbog čega su igrači lutrija ili lotoa spremniji da rizikuju.
izvor:blic.rs

Kliknite ovde i ostavite svoj komentar

Komentari

  • "Trenutno nema Komentara"

Pretraga naslova

Pratite nas i dok ste na Facebooku

OGLASNA TABLA sajta

Molimo administratore ostalih web sajtova da ne "vuku slike" sa naloga na photobucketu  Jer nam prave ogroman saobraćaj (bandwidth) koji kada se pređe određni limt mora da se plaća  Direktnim linkovanjem slika sa photobucketa ugrožavate rad ovog sajta odnosno prikazivanja fotografija
HVALA :)
 administracija sajta

 

Najčitaniji naslovi 2014

© 2011-2014 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana

Zabranjeno je čisto kopiranje(opcija) copy paste teksta i naslova članka.!