Najzanimljiviji sajt Balkana


Na Univerzitetu u gradu Vircburgu na Institutu za kognitivnu nauku i neurologiju „Maks Plank“ naučnici su izveli nekoliko ekspirmenata da bi dokazali i naravno pokazali kako kretanje kazaljki na satu utiče na ponašanje ljudi u svakodnevnici tj u životu.Neobični ekspiriment se sastojao u tome da su ispitanicima ponudjene

razne vrste bombona tako su im date bombone s ukusom jabuke, limuna i trešnje, neke standardne pa sve do neuobičajenih,sa ukusom lubenice, papaje ili čak kokica.

Da bi mogli da znaju o kojim se ukusima radi,doborvoljci u ovom ekspirimentu su morali prvo da okrenu tanjir u levu ili u desnu stranu,zavisno od toga u kojoj su se grupi nalazili.
Naučnici su tako došli do zanimljivog i neobičnog otkrića, da oni koji su okretali tanjir u smeru kretanja kazaljke na satu češće birali neuobičajene,novije ukuse bombona,dok su ispitanici koji su tanjir okretali u suprotnom smeru kretanja kazaljki sata birali one proverene,već poznate ukuse.

Zaključak iz ovog zanimljivog ekspirimenta je bio:Okretanje u desnu stranu podstiče otvorenost prema novom,dok nas okretanje u levu stranu asocira na ono što nam je poznato i što nam pruža osećanje sigurnosti.
Podsvesno povezivanje kretanja kazaljke na satu sa spremnošću da se proba nešto novo automatski i bez znanja ispitanika uticalo je na njihovu odluku.


U drugoj seriji eksprimenata ispitanici su dobili zadatak da okreću polugu i da zatim opišu svoja interesovanja i poglede na svet:da li su otvoreni prema svemu što je novo,tolerantni i kreativni,ili se radije drže tradicionalnih i konzervativnih vrednosti.

Pokazalo se da okretanje poluge u smeru kretanja hoda kazaljki na satu doprinosi da budemo otvoreniji i kreativniji,i da veoma brzo može da promeni svestan stav čoveka i njegovo mišljenje o sebi.
Rezultati ovog naučnog ekspirimenta su bili zanimljivi i za istraživanje tržišta.Rotaciona vrata u robnim kućama uglavnom se okreću u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, zbog čega se potrošači ponašaju konzervativno, tvrde psiholozi.

Promena smera mogla bi da podstakne njihovu radoznalost i navede ih da kupuju nove proizvode.“ U prilog ovoj teoriji govori i činjenica se točkovi sreće i rulet u kockarnicama uvek okreću u smeru kretanja kazaljke na satu,zbog čega su igrači lutrija ili lotoa spremniji da rizikuju.
izvor:blic.rsloading...
Kliknite ovde i ostavite vaš komentar

Komentari

  • "Trenutno nema Komentara"
loading...

Ako vam se svideo sajt dajte nam podršku,LAJKUJTE GA !
Pratite nas
i dok ste na Facebooku

Dodajte nas u krugove
pratite nas na...

Dodajte nas u krugove   pratite nas na TwitteruGoogle+  Twitter

Najnoviji naslovi

 

adiswitchbaner1 Manemojbaner 
 GM izrada sajta baner